IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA Slider

Vizita ministrului Ștefan-Radu Oprea în Turcia: prima sesiune a Comisiei Mixte Economice și Comerciale, discuții cu ministrul comerțului

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a avut vineri o întâlnire cu ministrul turc al Comerțului, doamna Ruhsar Pekcan, temele principale ale discuțiilor fiind cooperarea comercială, oportunitățile de investiții și cooperare economică. Întâlnirea a avut loc la Istanbul, centrul comercial și de afaceri al Turciei.

Ștefan-Radu Oprea s-a aflat în vizită oficială în Turcia, în 19 aprilie 2019, prilej cu care au avut loc la Istanbul prima sesiune a Comisiei Mixte Economice și Comerciale (JETCO) și un Forum de afaceri bilateral. Forumul, organizat de Consiliul pentru Relații Economice Internaționale (DEIK) și Camera de Comerț și Industrie a României, a reunit 220 de firme și reprezentanți ai mediului de afaceri turcesc și 30 de companii din România.

În cadrul discuțiilor bilaterale și în cadrul primei sesiunii a JETCO, oficialul român a prezentat strategia Guvernului României pentru dezvoltarea unui climat economic favorabil și pentru creșterea competitivității, prin intensificarea cooperării internaționale, susținerea antreprenoriatului, atragerea investițiilor, creșterea exporturilor și prin internaționalizarea companiilor. De asemenea, au fost discutate oportunități de cooperare bilaterală în plan instituțional și al mediului de afaceri. Sesiunea s-a încheiat cu semnarea Protocolului, care include prevederi în diverse domenii precum promovarea comerțului, cooperarea pe terțe piețe, cooperarea în domeniul construcțiilor, vamal, transporturi, știință și tehnologie, IMM, agricultură, sănătatea animalelor, siguranța alimentelor, ape și păduri, mediu și urbanizare, turism și cultură. Decizia instituirii mecanismului JETCO a fost luată în octombrie 2018, în timpul vizitei prim-ministrului Viorica Dăncilă la Ankara, atunci când, în discuțiile cu președintele Recep Erdogan, s-a stabilit o țintă de 10 miliarde de dolari în comerțul bilateral anual.

Astăzi am deschis un nou mecanism de dialog între cele două guverne, care va aduce oportunități pentru oamenii de afaceri din România. Căutăm soluții pentru o relație comercială mai echilibrată, pentru că este în interesul ambelor părți pe termen lung. Companiile din Turcia înțeleg faptul că a investi în România nu înseamnă o mutare a producției, ci o extindere a business-ului în Europa”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

 Aspecte concrete abordate de ministrul Ștefan-Radu Oprea:

  • Participarea companiilor turcești din domeniul construcțiilor în proiectele de tip Parteneriat Public-Privat din România;
  • Intensificarea măsurilor de promovare a exporturilor românești pe relația Turcia prin participări la evenimente promoționale, organizarea anuală de forumuri de afaceri bilaterale;
  • Intensificarea măsurilor de informare a companiilor românești asupra oportunităților de colaborare.

Pe agenda vizitei în Turcia s-au mai aflat întâlniri cu asociatiile patronale MUSIAD, TUSIAD și Camera de Industrie Istanbul. La toate evenimentele legate de această vizită a participat și doamna Adriana Ciamba, consulul general al României la Istanbul.


****

La data de 31 decembrie 2018, valoarea schimburilor comerciale româno-turcești a ajuns la 5,558 mld. EUR, în creștere cu 9,23 %, faţă de anul 2017. Exportul a însumat 1,98 mld EUR, în scădere cu 5,4%, iar importul a fost de 3,6 mld EUR, cu 19,3 % mai mare decât în anul anterior. Soldul balanței comerciale a fost în favoarea Turciei cu 1,622 mld EUR.

În 2018, Turcia a fost principalul partener comercial extracomunitar al României la export, cu o pondere de 12,6% şi al doilea la import (după R.P.Chineză), cu o pondere de 17,7%.

Structura exportului: produse metalurgice (407 mil. EUR), echipamente, maşini şi aparate mecanice (351 mil. EUR), autovehicule, P/S (309 mil. EUR), mase plastice (151 mil. EUR), produse vegetale (152 mil. EUR), echipamente, produse chimice (117 mil. EUR), lemn și produse din lemn (42 mil. EUR), animale vii (20 mil. EUR).

Structura importului: produse din metale comune (945 mil EUR), echipamente, maşini şi aparate mecanice (713 mil. EUR), autovehicule, P/S (511 mil. EUR), mase plastice (309 mil. EUR), produse vegetale (170 mil. EUR), produse chimice (124 mil. EUR), produse alimentare (179 mil. EUR).

La 31 decembrie 2018, erau înregistrate în România 15.433 societăţi comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 728,7 milioane USD, reprezentând 1,18% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada decembrie 1990 – decembrie 2018, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă după numărul de societăţi înregistrate în România. 

Conform raportului Băncii Naţionale a României, la sfârşitul anului 2017, Turcia avea în România investiţii directe în valoare de 519 mil. EUR, ceea ce reprezintă o pondere de 0,7% din total, ocupând locul 19 în clasamentul ţărilor. Potrivit estimărilor neoficiale, investiţiile totale ale firmelor turce în România, directe şi indirecte (realizate prin societăţile înregistrate în alte state), depăşesc suma de 4 mld. Euro.

Biroul de presă 
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content