IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
IMM PRESRO2019

Comisia Europeană a prezentat statelor membre propunerile de directive de negociere referitoare la modernizarea Tratatului privind Carta Energiei

Comisia Europeană a prezentat statelor membre, în cadrul reuniunii Comitetului de Politică Comercială – Servicii și Investiții din 15 mai 2019, propunerile de directive de negociere referitoare la modernizarea Tratatului privind Carta Energiei.

Scopul negocierilor menționate este de a revizui prevederile Tratatului privind Carta Energiei pentru a reflecta standardele actuale în domeniul investițiilor, promovând abordarea UE privind protecția investițiilor.

Propunerile incluse în directivele prezentate de către Comisia Europeană vizează actualizarea Tratatului pentru a asigura securitatea juridică și claritatea prevederilor aplicabile privind protecția investițiilor. În plus, este recomandată includerea unor prevederi mai ferme privind dezvoltarea durabilă, inclusiv schimbările climatice, tranziția către energie curată, transparența, conduita responsabilă a companiilor etc.

Obiectivul principal al directivelor este de a face posibilă participarea UE ca actor activ în viitoarele negocieri. Lista domeniilor care pot constitui baza viitoarelor negocieri a fost adoptată de membrii ECT prin Declarația de la București din perioada 27-28 noiembrie 2019.

Tratatul privind Carta Energiei a fost instituit în 1990, fiind acordul invocat pentru cele mai multe litigii privind investițiile, cu un total de peste 121 litigii notificate. Din momentul instituirii, Tratatul nu a fost aproape deloc revizuit pentru a corespunde specificului economiei secolului XXI. Secretariatul Cartei Energiei a propus modernizarea acestuia, negocierile fiind prevăzute să debuteze în 2019, după decizia Conferinței Cartei Energiei.

Tratatul privind Carta Energiei este un acord comercial și de investiții plurilateral, aplicabil în sectorul energiei. UE a semnat acordul în decembrie 1994, acesta întrând în vigoare în aprilie 1998. Statele membre ale UE reprezintă aproximativ jumătate din totalul statelor parte la acord (52 de state în prezent).

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content