IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
IMM PRESRO2019

59 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului au adoptat o Declarație comună privind reglementările interne în domeniul comerțului cu servicii

Joi, 23 mai 2019, în marja reuniunii Consiliului Miniștrilor din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), organizată la Paris, Franța, 59 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), între care Uniunea Europeană și statele sale membre, au hotărât finalizarea negocierilor privind reglementările interne în domeniul comerțului cu servicii în cadrul celei de-a 12-a Conferințe Ministeriale OMC, care va avea loc la Nur-Sultan, Kazahstan, în perioada 8-11 iunie 2020.

Scopul inițiativei privind reglementările interne vizează liberalizarea progresivă a comerțului cu servicii prin îmbunătățirea angajamentelor deja existente privind accesul pe piață și tratamentul național, salvgardând în același timp dreptul statelor de a legifera în vederea realizării obiectivelor de interes public. Semnatarii declarației susțin dezvoltarea cadrului normativ multilateral în vederea facilitării accesului pe piață al furnizorilor de servicii prin armonizarea reglementărilor privind autorizarea și licențierea acestora. Este avută în vedere raționalizarea, simplificarea și creșterea transparenței procedurilor în acest domeniu.

Declarația Comună din marja reuniunii Consiliului Miniștrilor OCDE reprezintă o concretizare a celor 10 runde de „Dialoguri deschise” care au avut loc în cursul anului 2018. „Dialogurile deschise” au avut la bază Declarația Comună din cadrul celei de-a 11-a Conferințe Ministeriale (CM) OMC, organizată la Buenos Aires, Argentina, în decembrie 2017, susținută de 60 de membri OMC, inclusiv UE și statele sale membre, având ca scop avansarea negocierilor cu privire la reglementările interne în domeniul comerțului cu servicii.

Conținutul declarației a fost aprobat de către statele membre UE în cadrul reuniunii Comitetului pentru Politică Comercială – Servicii și Investiții din 15 mai 2019. Procesul decizional intern a fost coordonat de către Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content