IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
IMM PRESRO2019

#PresRo2019 prezidează ultima reuniune a Comitetului de Politică Comercială în format Titulari din acest mandat

Membrii titulari ai Comitetului de Politică Comercială s-au reunit la Bruxelles la data de 19 iunie 2019 pentru a dezbate subiecte de actualitate din domeniul politicii comerciale comune, printre care evoluțiile legate de avansarea lucrărilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), respectiv stadiul relațiilor comerciale dintre UE și SUA.

Această reuniune reprezintă cea de-a 5-a și ultima reuniune formală organizată de către PRES RO 2019 în cele 6 luni de mandat și marchează predarea Președinției Comitetului de Politică Comercială în format Titulari viitoarei Președinții finlandeze a Consiliului UE. De asemenea, la București a avut loc o reuniune informală a acestui comitet, fiind principalul for pregătitor al Consiliului Afaceri Externe – Comerț.

Membrii titulari au fost informați cu privire la procesul de modernizare al OMC, discuțiile concentrându-se în special asupra soluționării crizei cu care se confruntă în prezent Organul de Apel, cooperării trilaterale UE-SUA-Japonia privind subvențiile, comerțului electronic, reglementărilor interne în comerțul cu servicii și subvențiilor pentru pescuit. De asemenea, membrii titulari au luat notă de rezultatele reuniunii ministeriale privind comerțul (8-9 iunie 2019) din marja summit-ului G20 din Japonia.

Statele membre UE au fost informate și cu privire la ultimele evoluții ale relației comerciale UE-SUA, cu accent asupra negocierilor privind evaluarea conformității, cazului Airbus/Boeing și altor aspecte bilaterale și multilaterale de actualitate.

În cadrul dejunului de lucru membrii titulari au avut un schimb de opinii privind provocările și oportunitățile în domeniul politicii comerciale, în contextul schimbării componenței Comisiei Europene la finalul acestui an, ca urmare a alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai 2019.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content