IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
MMACA PRESRO2019

Adaptarea la secolul XXI și noile tehnologii digitale, principala temă de discuții a Conferinței la nivel înalt privind comerțul cu amănuntul, Bruxelles, 19 iunie 2019

Digitalizarea, noile tehnologii și îmbinarea modelelor de business online și offline au fost principalele elemente evocate de către Mihaela Gabriela Voicilă, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, în deschiderea „Conferinței la nivel înalt privind comerțul cu amănuntul”, care a fost organizată de Comisia Europeană la 19 iunie 2019 la Bruxelles.

Evenimentul reprezintă o oportunitate ideală pentru dialogul între decidenții politici, reprezentanții sectoarelor de comerț cu amănuntul și en-gros, societatea civilă, instituțiile europene, reprezentanți ai think-tank-urilor și ai mediului academic.

Lucrările conferinței au fost deschise de Pierre Delsaux, director general adjunct în cadrul Comisiei Europene, Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri. Acesta a menționat următoarele trei aspecte: „1. Cadrul de reglementare nu trebuie să creeze obstacole mai mari decât cele existente; 2. Restricțiile sunt justificate în unele cazuri dar acestea nu trebuie să depășească scopul pentru care sunt create; 3. Restricțiile regionale sau locale trebuie să respecte principiul proporționalității”.

Doamna Mihaela Gabriela Voicilă a evocat Concluziile Consiliului privind industria și piața internă, adoptate în timpul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care au un impact direct asupra dezvoltării sectorului comerțului cu amănuntul.

Concluziile Consiliului subliniază faptul că întreprinderile, inclusiv cele care operează în sectorul comerțului cu amănuntul, au nevoie de condiții și instrumente-cadru îmbunătățite pentru a le ajuta să depășească complexitatea reglementărilor și fragmentarea juridică pe piața unică. Integrarea dezvoltării digitale ar trebui promovată în continuare în sectorul comerțului cu amănuntul, pentru a facilita accesul consumatorilor la bunuri și servicii, pentru a îmbunătăți comerțul transfrontalier și pentru a realiza o piață unică mai integrată. Trebuie luate în considerare nevoile IMM-urilor, care să permită un nivel ridicat de dezvoltare a afacerilor și de ocupare a forței de muncă. Este important ca toate statele membre UE să aplice corect, la timp, transparent și eficient legislația specifică  Pieței Unice. Este necesar să stabilim obiective concrete pentru a preveni și a elimina sarcinile de reglementare și non-reglementare, precum și barierele tehnice pe Piața Unică care au o importanță deosebită pentru sectorul comerțului cu amănuntul. În timpul Președinției române am reușit să ajungem la un consens între co-legislatori și să promovăm Regulamentul privind supravegherea pieței și conformitatea produselor. Împreună cu Regulamentul privind Recunoașterea mutuală, cele două acte legislative formează ”Pachetul mărfuri” care oferă un cadru solid, reînnoit pentru funcționarea activităților de supraveghere a pieței și pentru îmbunătățirea aplicării principiului recunoașterii reciproce, prin asigurarea clarității juridice pentru mediul de afaceri și pentru autoritățile naționale. Prin punerea în aplicare a acestor două acte legislative, companiile vor putea să își vândă mai ușor produsele în întreaga Uniune Europeană. Pentru ca sectorul de comerț cu amănuntul din Europa să fie competitiv pe plan global este nevoie ca statele membre UE să acționeze în mod unitar și să asigure un cadru legislativ unic. Eforturile depuse în consolidarea Pieței Unice, alături de resursele investite în crearea Pieței Unice Digitale, trebuie să se îmbine pentru a oferi perspective de dezvoltare viitoare pentru miile de întreprinderi europene active în domeniul comerțului cu amănuntul.” a afirmat Gabriela Mihaela Voicilă în discursul său.

Comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, doamna Elżbieta Bieńkowska, a precizat, în discursul său, următoarele aspecte:

La un an de la adoptarea Comunicării pe tema comerțului cu amănuntul  și de la Conferința tematică organizată la Bruxelles, constatăm evoluții în modul de operare pentru comerțul cu amănuntul, datorită digitalizării, durabilității, circularității și a unor inițiative recente, cum este cazul Alianței pentru mase plastice. Asimilarea digitalizării și inovării constituie o provocare pentru micile afaceri. Indicatorul privind restricțiile pe  Piața Unică, prezentat de Comisia Europeană, ajută autoritățile să ia măsuri pentru reducerea restricțiilor în domeniul comerțului cu amănuntul. Este necesar să continuăm eforturile și schimbul de bune  practici pentru reducerea restricțiilor pe Piața Unică, fapt care este benefic pentru consumatori. Comisia Europeană va lansa procesul de evaluare a practicilor și restricțiilor din domeniul comerțului cu amănuntul în următoarele săptămâni.

Rezultatele „Conferinței la nivel înalt privind comerțul cu amănuntul” vor contribui la conturarea agendei politice a viitoarei Comisii Europene în domeniul comerțului cu amănuntul. Subiectul va fi reluat în cadrul unui panel tematic la reuniunea Forumului Pieței Interne 2018/2019 care va avea loc la București la data de 21 iunie 2019.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content