IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Un pas important pentru creșterea productivității în România

C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă

 

Secretarul de stat Paula Pîrvănescu a participat, miercuri, 31 iulie, la Constanța, la finalizarea primei etape în perspectiva înființării primului Centru de productivitate din România prin programul româno-coreean Knowledge Sharing Program (KSP).

Proiectul Knowledge Sharing Program (KSP), derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în colaborare cu Ministerul Economiei și Finanțelor din Republica Coreea, este continuarea dezvoltării parteneriatului româno-coreean dedicat schimbului intensiv de experiență în scopul de a împărtăși expertiza dezvoltată de Republica Coreea cu țările partenere, de a oferi consultanță specifică nevoilor acestora și de a analiza oportunitățile de instruire.

Secretarul de stat Paula Pîrvănescu a apreciat expertiza coreeană de măsurare și creștere a productivității, care poate fi transferată și adaptată cerințelor și realităților românești în scopul reînnoirii producției și specializării continue a forței de muncă, automatizării proceselor și operațiunilor din economia din România.

“Împreună cu Guvernul coreean, am avut prilejul de a contura structura organizatorică de perspectivă a Centrului Român de Productivitate, care va funcționa în strânsă legătură cu Centrul de Cercetare în domeniul Productivității, din cadrul Academiei de Studii Economice București. Centrul Român de Productivitate va avea un rol determinant în coagularea activităților specifice privind creșterea productivității și diseminarea conceptelor asociate, furnizând servicii competitive companiilor sau specialiștilor în domeniu”, a declarat Paula Pîrvănescu.

Cunoștințele coreene în domeniul productivității pot deveni baza de consultanță pentru sectorul IMM din România, destinată creșterii performanței și impulsionării antreprenoriatului de succes, prin punerea în aplicare a celor mai bune practici de creștere a productivității.

Totodată, preluarea unor mecanisme dovedite a fi funcționale și a unor modele de bună practică, implementate de partenerii coreeni, vor putea crea premisele creșterii experienței în domeniu, asigura stabilitate economică și performanță cadrului de lucru instituțional, precum și aplicarea unei strategii eficiente de dezvoltare pe termen mediu și lung.

În cadrul reuniunii, la care au participat reprezentanți ai institutelor de cercetare-dezvoltare din Coreea, ai mediului academic român, reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului au fost stabilite criteriile de înființare în România a Centrului Român de Productivitate după modelul Korean Productivity Centre. Centrul va contribui la creşterea performanţelor mediului de afaceri prin promovarea productivităţii ca element fundamental al competitivităţii şi utilizării eficiente a resurselor. De asemenea, va avea un rol important în definirea şi monitorizarea indicatorilor de creștere economică şi ai ocupării forței de muncă, în selecția eficientă a proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă, precum şi în îmbunătățirea raportării performanței investițiilor.

“Metodologia avansată în domeniul productivității şi experiența specialiștilor din cadrul Institutului de Dezvoltare în domeniul productivității din Coreea, vor contribui în mod decisiv la instituționalizarea productivității în România, prin  conștientizarea avantajelor realizării unui mediu favorabil dezvoltării antreprenoriatului”, a declarat Taihee Lee, manager de proiect, Korea Development Institute.

Parteneriatul româno-coreean va fi continuat prin dezvoltarea și promovarea implementării altor programe de acest tip, accentul fiind pus pe inovație și digitalizare.

 

****

În urma semnării în noiembrie 2017 a Memorandumului de Înțelegere încheiat cu Ministerul Economiei și Finanțelor din Republica Coreea, Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat implementează programul de tip Knowledge Sharing Program (KSP) 2018/2019 denumit ”Establishing and managing business incubators, building synergies between SMEs, developing innovation capacity for SMEs”.

Tipurile de colaborare legate de implementarea și eficacitatea programului au vizat efectuarea unor workshop-uri,  desfășurate în mai multe etape, respectiv:

  1. Kick-off Seminar and High-level Meeting and KSP Policy Seminar and In-depth Study
  2. Interim Reporting Seminar and Policy Practitioners’Workshop
  3. Additional In-Depth Study and KSP Policy
  4. Advanced Policy Practitioners’ OJT Workshop
  5. Senior Policy Dialogue and Final Reporting Workshop

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content