IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
MMACA

Brichete din biomasă, o afacere cu perspective de creştere, demarată prin Start-Up Nation

Ideea antreprenorului arădean Crişan Andrei s-a născut din dorinţa de a propune comunităţii din care face parte o alternativă la încălzirea cu lemne. Într-o zonă în care rețelele publice de încălzire nu sunt disponibile, brichetele de paie sunt un combustibil ecologic, nepoluant, care înlocuieşte cu succes lemnul şi care poate fi folosit în sobe de teracotă, centrale termice, cazane, cuptoare sau brutării.

Privită iniţial cu scepticism – “Paie? Cum să bag eu paie pe foc că ard repede!” – afacerea antreprenorului a câştigat în timp încrederea clienţilor, după familiarizarea cu procesul de producţie şi utilizarea produsului.

„Programul Start-up Nation ne-a oferit posibilitatea să transformăm o idee într-o afacere, în ceva real”, ne-a declarat antreprenorul Crişan Andrei. „Sperăm ca, în viitorul apropiat, să reușim să creștem firma astfel încât să trecem de la o afacere zonală la una județeană.”

SC SIMI-ANDR PROD SRL este o firmă realizată prin programul Start-Up Nation 2017 şi produce brichete din biomasă. Materia primă folosită este formată din deşeuri provenite din agricultura primară, cum ar fi paie de grâu.

O brichetă de paie facută în totalitate din paie de cereale are o putere calorică de 4,07 kW pe kilogram, adică jumătate din puterea calorică a petrolului. În plus, brichetele elimină de până la 3 ori mai multă caldură în comparaţie cu lemnele uscate, iar la ardere elimină o cantitate minimă de fum şi dioxid de carbon.

În cifre, o tonă de brichete este echivalentul a cinci metri cubi de lemne sau aproape o tonă de cărbune.

Cenuşa rezultata din arderea brichetelor de paie poate fi folosită ca îngrăşământ pentru recolta viitoare.

    

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content