IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
BREXIT

Boris Johnson își prezintă propunerile privind modificarea acordului Brexit într-o scrisoare către Tusk

Withdrawal Agreement/ Backstop

Boris Johnson a adoptat o abordare dură față de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit (Withdrawal Agreement) elaborat de fostul cabinet Theresa May cu Bruxelles-ul și afirmând că Marea Britanie se va retrage din blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou acord.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici și a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic.

Mai mulți membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat în semn de protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu UE. În contextul impasului politic, premierul Theresa May și-a prezentat, de asemenea, demisia.

În acest context, premierul britanic Boris Johnson i-a trimis luni, 19 august, o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care propune o serie de modificări ale acordului Brexit, inclusiv înlocuirea mecanismului backstop pentru frontiera irlandeză cu “aranjamente alternative”.

Liderul de la Londra afirmă, în scrisoarea către oficialul european, că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o nouă soluție pentru frontiera irlandeză, alta decât acest backstop, declarând că acesta este „antidemocratic” și „neviabil.” Mecanismul de backstop are drept scop păstrarea unei granițe deschise, fapt care ar însemna că Marea Britanie trebuie să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate “aranjamente alternative”.

Boris Johnson a declarat că Marea Britanie este dispusă să garanteze că nu va efectua controale și verificări la frontiera între Irlanda și regiunea britanică Irlanda de Nord și speră că UE va face la fel.

“Guvernul nu va efectua verificări și controale la frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda. Am acceptat cu plăcere un angajament obligatoriu din punct de vedere legal în acest sens și sperăm că UE va face la fel”, se arată în scrisoarea trimisă lui Tusk.

“Propun ca (mecanismul) backstop să fie înlocuit cu un angajament de a pune în aplicare astfel de aranjamente, pe cât posibil înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, ca parte a viitoarelor relații”, a precizat liderul britanic.

Cu toate acestea, UE a insistat în mod constant că mecanismul de backstop trebuie să rămână parte a acordului de retragere și că acest lucru nu poate fi schimbat.

Mai mult, într-o conversație telefonică cu dl Johnson, luni seara, premierul Irlandei Leo Varadkar a reiterat că acordul – negociat de fostul premier Theresa May, dar respins de Parlament de trei ori – nu poate fi redeschis.

Scrisoarea de patru pagini a dlui Johnson către dl Tusk vine înaintea întâlnirilor din această săptămână cu cancelarul german Angela Merkel și cu președintele francez, Emmanuel Macron.

Libera circulație a cetățenilor

Marea Britanie vrea sa împiedice libera circulație a cetățenilor din Uniunea Europeana încă din prima zi a unui Brexit fără acord, conform unor noi planuri ale Guvernului din Downing Street, în ciuda avertismentelor legate de haosul care se va crea in acest caz.

Secretarul de stat britanic Priti Patel face presiuni pentru a fi impuse restricții la frontierele UK chiar din 31 octombrie, când premierul Boris Johnson a anunțat că UK va ieși din Uniunea Europeană chiar dacă nu va obține un nou acord de retragere.

Măsura va fi luată chiar daca nu există un plan B in acest sens. Până acum, miniștrii au încercat să amâne această problemă a liberei circulații până la găsirea unei soluții concrete, însă proiectul de lege a rămas blocat în Camera Comunelor.

Decizia lui Patel vine în contextul în care Guvernul refuză să meargă înainte cu proiectul de lege care ar pune capăt liberei circulații treptat, de frica unei “ambuscade” în Camera Comunelor. În schimb, secretarul de stat consideră ca poate acționa printr-o legislație secundară, într-un mod care ar ocoli parlamentarii tuturor partidelor care s-ar opune.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content