IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Corporația japoneză JTEKT, o nouă investiție pentru extinderea afacerilor concernului pe piața autohtonă

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Prezentarea planurilor de investiții ale corporației JTEKT în România a fost tema centrală a întâlnirilor succesive de miercuri dintre ministrul Ştefan-Radu Oprea şi Tetsuo Agata, președintele companiei japoneze. Discuţiile au avut loc în contextul vizitei reprezentanților corporației japoneze JTEKT pentru extinderea capacității de producţie la fabrica de rulmenți Koyo din Alexandria. La întâlnire a participat o delegaţie extinsă a corporației, din care au făcut parte reprezentaţii pentru Europa şi alţi membri importanți ai boardului JTEKT.

Noua investiţie de la Alexandria este rezultatul efortului consecvent al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, început în 2018 cu reprezentanții companiei JTEKT, care a culminat cu vizita ministrului Ștefan-Radu Oprea în Japonia, anul trecut, urmată de vizita unei delegații ministeriale române, în iulie 2019, la Osaka.

Prezent astăzi la București, la sediul MMACA președintele JTEKT a apreciat avantajele competitive oferite de mediul de afaceri din România și oportunitățile de investiții existente, exprimându-și interesul de a intensifica prezenţa companiei sale în ţara noastră, inclusiv prin demararea unor noi investiții, prezentând delegației ministeriale planurile de investiții până în 2026. Delegaţia japoneză a prezentat ministrului român provocările investitorului de la Alexandria de a atrage şi a păstra forţa de muncă în fabrică, precum şi de a asigura continuitatea tradiţiei şi transferul de cunoştinte practice către generaţiile tinere.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a readus în discuție implementarea învăţământului în sistem dual, care ar conecta nevoile reale ale investitorului cu sistemul de educaţie din România. Oficialul a subliniat importanţa educaţiei în formarea de noi generaţii: „Locurile de muncă create astăzi sunt extrem de competitive pe piaţa muncii, iar condiţiile de lucru sunt mult mai bune în fabricile moderne. Astăzi, poţi vorbi de cariere de succes în fabrici. Pentru promovarea acestor poveşti, este nevoie de un parteneriat pe termen lung între autoritățile publice, pe de o parte, şi companiile private, pe de alta”, a transmis ministrul Oprea investitorilor japonezi.

Acesta i-a invitat pe investitorii japonezi să integreze în lanțul de producție cât mai mulți furnizori din România, inclusiv IMM-uri, ceea ce ar duce la scăderea costurilor de producție şi creșterea competitivității companiei.

Cele două delegaţii au abordat şi subiectul migraţiei forţei de muncă, ministrul transmiţând delegaţiei japoneze preocuparea Guvernului român pentru stabilizarea acestei pieţe prin măsuri menite să păstreze forţa de muncă în ţară – investiţii în infrastructură, educaţie și sănătate – fiind măsurile pe termen mediu și lung avute în vedere. Un alt factor determinant pentru trendul pozitiv pe care se află România în acest domeniu este ratingul de ţară, care indică stabilitatea şi predictibilitatea mediului economic şi de afaceri autohton.

„Prezenţa dumneavoastră în România şi perspectivele de extindere a businessului sunt o dovadă a faptului că România este o piaţă competitivă, care generează încrederea necesară pentru stabilirea unor parteneriate pe termen lung cu investitorii. Companiile japoneze prezente pe piaţa românească sunt cei mai buni ambasadori ai României pe plan extern, pentru că transmit povești de succes şi stabilesc exemple de urmat”, a transmis ministrul Oprea delegaţiei japoneze, la finalul întâlnirii de la Bucureşti.

Întrevederea de la Bucureşti a continuat cu o vizită a ambelor delegații, la sediul fabricii de rulmenți Koyo din Alexandria. Cu acest prilej, a fost făcută prezentarea companiei japoneze, a rezultatelor acesteia, dar și noile planuri de investiții. A avut loc și o ceremonie simbolică de plantare a unui cireș, un simbol puternic în cultura japoneză, în curtea fabricii.

*

În România, fabrica de rulmenți din Alexandria funcționează încă din anul 1971, când a fost înființată ca o companie de stat, cu know-how Koyo Seiko, producând primii rulmenți în anul 1974. În 1998 Koyo Seiko Co. Ltd. a cumpărat majoritatea acțiunilor companiei, devenind „Koyo România S.A.” În anul 2006 compania implementează un plan de îmbunătățire a calității și se axează, în principal, pe rulmenții din industria auto, iar în anul 2009 pune în funcțiune 4 linii continue de asamblare.

În urma fuziunii ce a avut loc în ianuarie 2006, între Koyo Seiko Co, Ltd. și Toyoda Machine Works, Ltd. a luat ființă JTEKT Corporation. Astăzi, JTEKT Corporation, cu sediul social în Osaka, Japonia, are operațiuni la nivel mondial în Europa, Asia, SUA și America Latină.

Cu activități axate pe patru domenii majore: rulmenți, sisteme de direcție, transmisie și mașini-unelte, JTEKT vizează îndeplinirea așteptărilor ridicate ale clienților săi și câștigarea încrederii societății.

 

 Biroul de presă al

Ministerului pentru Mediul de Afaceri,Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content