IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
BREXIT

Evoluții privind Brexit după ajungerea la un acord între negociatorii celor două părți

Negociatorii UE și UK au ajuns la un acord privind textul revizuit al Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord și modificările tehnice necesare la articolele 184 și 185 din Acordul de retragere al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, respectiv textul revizuit al Declarației politice, la 17 octombrie 2019.

Schimbările agreate respectă directivele de negociere ale Consiliului UE, astfel încât acestea au fost andosate de către liderii statelor membre UE cu ocazia reuniunii Consiliului European organizată în 17 octombrie 2019.

Protocolul revizuit oferă o soluție operativă din punct de vedere juridic pentru situația frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord, în concordanță cu acordul de pace din 1995 dintre cele două părți (Good Friday Agreement), totodată protejând integritatea Pieței Unice a UE. Astfel, Irlanda de Nord va continua să implementeze un număr limitat de reguli vizând Piața Unică pentru a evita impunerea unor controale la frontiera cu Irlanda, în același timp rămânând parte a teritoriului vamal al UK. Adunarea legislativă a Irlandei de Nord va avea un rol decisiv în aplicarea pe termen lung a legislației relevante UE privind Piața Unică în Irlanda de Nord.

În ce privește Declarația politică, principala modificare vizează cadrul viitoarelor relații comerciale UE – UK, guvernul britanic dorind ca acesta să fie conturat sub forma unui acord de comerț liber. Ambiția părților exprimată prin această declarație este de a încheia un acord de comerț liber care să elimine taxele vamale și orice fel de contigente între UE și UK și menținerea unui cadru de concurență echitabil.

Pentru ca Acordul de retragere să intre în vigoare este necesară ratificarea acestuia de către Parlamentul European, respectiv de către Parlamentul UK.

Camera Comunelor a Parlamentului UK a aprobat un amendament în 19 octombrie 2019 prin care a amânat votul pentru aprobarea Acordului de retragere până la adoptarea legislației interne necesare pentru implementarea acestuia. Acest vot l-a obligat pe Primul ministru britanic, Boris Johnson, să solicite extinderea aplicării articolului 50, acesta propunând extinderea până la 31 ianuarie 2020.

De asemenea, Camera Comunelor a votat în 22 octombrie 2019 în favoarea avansării propunerii legislative a Guvernului privind implementarea în legislația națională a Acordului de retragere în faza următoare a procesului parlamentar. Cu toate acestea, parlamentarii britanici au respins programul propus de către Guvern care viza doar 3 zile de dezbateri în Camera Comunelor privind această legislație.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content