IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
  • Pagina principală
  • Ratificarea Acordului de parteneriat strategic între UE și statele sale membre, pe de o parte, și Canada, pe de altă parte și intensificarea demersurilor de ratificare a Acordului Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) între Canada, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de altă parte

Ratificarea Acordului de parteneriat strategic între UE și statele sale membre, pe de o parte, și Canada, pe de altă parte și intensificarea demersurilor de ratificare a Acordului Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) între Canada, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de altă parte

Diaconescu Nicoleta

În contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene (PRES RO) la data de 1 ianuarie 2019, România va gestiona o serie de dosare de interes privind politica comercială comună, printre care și ratificarea Acordului Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) între Canada, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de altă parte.

CETA a fost semnat la Bruxelles, la data de 30 octombrie 2016, concomitent cu semnarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Canada, pe de altă parte. Cele două acorduri reprezintă cadrul legislativ de guvernare a relației strânse pe care Canada o are cu Uniunea Europeană. Aceste acorduri vor intra pe deplin în vigoare, odată ce vor fi ratificate de către toate statele membre ale UE.

Pe plan intern, Acordul de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Canada, pe de altă parte a fost promovat la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe și ratificat la data de 24 aprilie 2018. În același timp, proiectul de lege privind ratificarea CETA a fost inițiat și promovat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, dezbaterile în comisiile de specialitate din Senat concluzionându-se favorabil la data de 1 martie 2018, urmând ca proiectul de lege să fie votat în plen.

În paralel, ca urmare a demersurilor autorităților române pe lângă autoritățile canadiene, atât la nivel bilateral, cât și în format trilateral, cu sprijinul Comisiei Europene, Canada a decis ridicarea vizelor pentru cetățenii români și bulgari, începând cu data de 1 decembrie 2017.

Eliminarea vizelor se referă la călătoriile în scop turistic, pentru vizitarea familiei sau a cunoștințelor sau pentru interes de afaceri, pentru cetățenii români care nu intenționează să aibă șederi mai lungi de șase luni pe teritoriul statului nord-american.

Decizia autorităților canadiene constituie etapa finală a procesului de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii români, început la 1 mai 2017, când anumite categorii de cetățeni români au început să beneficieze de acest regim (deținătorii unei vize de rezidență temporară în Canada în ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA).

Astfel, cu toate că eliminarea vizelor este asociată cu acordul CETA, aceste două chestiuni sunt complementare, nu identice. Negocierile cu Guvernul României pentru ridicarea vizelor pentru români s-au desfășurat independent de semnarea CETA în 2016.

În plus, intrarea în vigoare pe deplin a CETA va oferi o libertate mai mare de mișcare cetățenilor UE în baza prevederilor Capitolului 10, care presupune intrarea și șederea temporară a persoanelor fizice în scopuri de afaceri (cunoscut sub numele de Modul 4) și recunoașterea calificărilor profesionale. CETA oferă securitate juridică și îmbunătățește semnificativ mobilitatea furnizorilor de servicii, deoarece facilitează transferul personalului cheie peste Atlantic, permite companiilor să trimită personal pentru serviciile post-vânzare de interes special pentru furnizorii de mașini, software și echipamente și creează un cadru pentru recunoașterea calificărilor profesionale pentru sectoarele reglementate, cum ar fi arhitecții și contabilii.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content